Nowy piwny trunek w Browarze Bałtów!

wilczy trop
Browarnicy Browaru Bałtów nie stoją w miejscu. Pod koniec listopada oficjalną premierę piwa miał STOUT — Wilczy trop. Zapraszamy do degustacji piwa, a tymczasem poznajcie jego tajemnice.

Stout owsiany

Ciemne piwo, górnej fermentacji o charakterystycznych nutach kawowych, karmelowych oraz czekoladowych. W naszym piwie szczególnym dodatkiem są płatki owsiane, które sprawiają, że piwo staje się gładkie. Bałtowski stout został wytworzony ze słodu Pale Ale z dodatkiem słodów ciemnych. Skład piwa uzupełniły słody: czekoladowo-pszeniczne, carafa3, palony jęczmień — special W, monachijski 2. Słody pochodzą ze słodowni Weyermann, natomiast chmiele pozyskaliśmy od polskich producentów.

To odkryjesz w naszym piwie, a wszystko dzięki płatkom owsianym. Stout często mylony jest z porterem bałtyckim — pierwszym ciemnym i mocnym piwem. Dlatego większość z nas odrzuca stouta – NIEPOTRZEBNIE. Wyróżnia się on ciemną barwą, ale nie jest mocnym piwem. Nasz stout posiada 5,1% alkoholu z 15% ekstraktem. Wśród naszych pozostałych gatunków piwa (lager, pils, apa, pszeniczne, miodowo-propolisowe) stout będzie tym piwem, gdzie najbardziej wyczuwalna będzie goryczka. A to wszystko za sprawą palonych słodów. To piwo dedykowane jest wszystkim piwoszom, a w szczególności tym, którzy uwielbiają mocno goryczkowe piwa. Doskonale także komponuje się z daniami — a o to idealne połączenie zadbał Szef Kuchni.

Nowa bałtowska opowieść- posłuchaj w Storytel

Wilczy trop, czyli stout. Pod taką nazwą szukajcie naszego piwa w sklepach. Pamiętajcie, że możecie je kupić online w naszym

Przeszłość to historia, która zapisuje się w legendach, opowieściach i ludziach. Niegdyś panowały zimne, srogie zimy. Czy zastanawialiście się, dlaczego minęły? Czy klimat to jeden z tych czynników? Nasz Gawędziarz — Zyszek po raz kolejny zaskoczy Was niebywałą historią, w której pojawia się dobro i zło, wilk i marzanna. Wilczy trop to nie kolejna zwykła opowieść to historia z morałem. Morałem, który dla każdego nas może okazać się cenną radą.